zamknij

Nasza strona używa plików cookies (ciasteczka) tylko i wyłącznie do identyfikacji użytkowników naszego serwisu. Nie zbieramy w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw.žciasteczkach). Wyłączenie obsługi cookies uniemożliwi zalogowanie się w serwisie i w związku z tym nie będą dostępne treści dla zarejestrowanych użytkowników. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności.

  • Obniżka

Dzika strona jedzenia

39,90 zł
31,92 zł Zniżka 20%
Brutto

Jo Robinson

Ilość
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie

 

 

 

Oto kompendium wiedzy, z którego dowiesz się, jak czerpać zdrowie z owoców i warzyw, które pod względem odżywczym w największym stopniu odpowiadają dziko rosnącym przodkom oraz jak zachować, a nawet zwiększyć ich wartość żywieniową i uchronić się od wielu chorób cywilizacyjnych. 

Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność. 

Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.

To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że:

    • antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem;

    • marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowa w kawałkach;

    • liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka;

    • im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odzywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera;

    • maliny zawierają więcej błonnika niż otręby zbóż.

Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Opis

Format
B5
Ilość stron
360
Rok wydania
2014
Oprawa
miękka